Παιδοοδοντία

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΟΟΔΟΝΤΙΑ

Η Παιδοοδοντία αποτελεί μία εξειδικευμένη οδοντιατρική θεραπεία για παιδιά κι εφήβους. Οι παιδοοδοντίατροι παρακολουθούν δύο έτη εξειδικευμένης εκπαίδευσης εκτός από τις κλασικές οδοντιατρικές σπουδές. Αντίθετα με τη Γενική Οδοντιατρική για ενήλικες, η Παιδοοδοντία εστιάζει στη σωστή φροντίδα των νεογιλών δοντιών καθώς και των μονίμων, μόλις αρχίσουν να ανατέλλουν. Τα παιδοοδοντιατρεία είναι σχεδιασμένα με γνώμονα την άνεση των παιδιών. Από βιβλία, παιχνίδια και DVD player έως μαξιλάρια, κουβέρτες και χώρους ψυχαγωγίας, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να νιώσουν τα παιδιά ασφάλεια.

Πότε πρέπει ένα παιδί να επισκεφτεί τον οδοντίατρο;

Ένα παιδί μπορεί να επισκεφτεί τον οδοντίατρο για ένα έλεγχο ρουτίνας από ηλικία 3,5 ετών και άνω. Εν συνεχεία είναι όρθο να γίνονται τακτικοί έλεγχοι ανά 6-12 μήνες προκειμένου το παιδί να εξοικειωθεί με τη διαδικασία, το βούρτσισμα και το χώρο του οδοντιατρείου. Στους τακτικούς ελέγχους σκοπός του κλινικού είναι η προαγωγή της πρόληψης, η παρακολούθηση της ανατολής του δοντιού και η θεραπεία τυχόν βλαβών. Αξίζει να τονιστεί ότι στα παιδικά δόντια λόγω της ανατομίας του η τερηδόνα προχωράει πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με τα μόνιμα.

Τί ειναί η πρόληψη;

Με την πρόληψη προσπαθούμε να επιτύχουμε τη μη εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας αλλά και τη μελέτη του χώρου και της θέσης των δοντιών όταν αυτά ήδη διαμορφώνονται με συντηρητικά-μη επεμβατικά μέσα. Στο ιατρείο μας μπορούν να γίνονται φθοριώσεις, sealants και να δίνεται μια πρώτη εκτίμηση για ανάγκη παρακολούθησης του παιδιού από ορθοδοντικό.

Για ποιο λόγο να θεραπευτούν τα “παιδικά” δοντάκια αφού έτσι κι αλλιώς θα αλλαχθούν;

Αυτή η αντίληψη είναι εντελώς λανθασμένη και τις περισσότερες φορές αποβαίνει μοιραία με ανεπανόρθωτες συνέπεις. Αφήνοντας ένα νεογιλό δόντι να τερηδονιστεί δίχως οδοντιατρική φροντίδα συμβάλλουμε στην επιβάρυνση της γενικής υγείας του παιδιού (πονόδοντος, αποστήματα, αδυναμία σωστής μάσησης) αλλά και της υγείας των μόνιμων δοντιών που θα τα διαδεχθούν. Ο σκοπός των νεογιλών- παιδικών δοντιών είναι η διατήρηση του χώρου για την εμφάνιση του μόνιμου, η διευκόλυνση της μάσησης, της ομιλίας αλλά και η διαμόρφωση σωστής σύγκλεισης. Με την καταστροφή των νεογιλών (τερηδονισμός, πρόωρη απώλεια) δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα χώρου και σύγκλεισης που τις περισσότερες φορές θεραπείες όπως ορθοδοντική-σιδεράκια είναι αναγκαία.