Ενδοδοντία

Ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση του δοντιού είναι η επέμβαση του οδοντίατρου στο εσωτερικό του δοντιού, δηλαδή στον πολφό και στην οδοντίνη. Σκοπός αυτής της θεραπείας είναι η αφαίρεση του νοσούντος ή νεκρού πολφού και η ερμητική έμφραξη του ριζικού σωλήνα ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των περιακρορριζικών ιστών.
Πολφός είναι ένας μαλακός ιστός που περιέχει νευρικές ίνες, συνδετικό ιστό και αιμοφόρα αγγεία.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Σε μια επίσκεψη :

● Αναισθητοποιείται τοπικά το δόντι
● Απομονώνεται το δόντι από το σάλιο και τα βακτήρια με ελαστικό απομονωτήρα
● Ο εξειδικευμένος οδοντίατρος διανοίγει με ειδικό μοτέρ ενδοδοντίας την μύλη του δοντιού
● Στην συνέχεια με ψηφιακό εντοπιστή ακρορριζίου, εντοπίζονται οι ριζικοί σωλήνες
● Κατόπιν, αφαιρεί τον πολφό ενώ καθαρίζει και διαμορφώνει κατάλληλα τους ριζικούς σωλήνες
● Απολυμαίνεται ο ριζικός σωλήνας με ειδικά διαλύματα και χρήση διοδικού laser για την εξουδετέρωση των μικροβίων
Υπάρχει η πιθανότητα να χορηγηθούν αντιβιοτικά στον ασθενή, εάν έχει εντοπισθεί φλεγμονή η οποία έχει επεκταθεί πέρα από το ακρορρίζιο του δοντιού
● Σε περίπτωση ύπαρξης συριγγίου ή παρουσίας έντονης φλεγμονής, τοποθετείται στους ριζικούς σωλήνες του δοντιού ειδική πάστα και ο ασθενής επανέρχεται μετά από 7 ημέρες για την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας.

Το οδοντιατρείο απαιτείται να είναι εφοδιασμένο με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως ανιχνευτή ακρορριζίου, σύστημα θερμής γουταπέρκας, ακτινογραφικό μηχάνημα, μικροσκόπιο, ειδικό μοτέρ ενδοδοντίας, ειδικό μηχάνημα μέτρησης ζωτικότητας πολφού, διοδικό laser όπως και οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα, που εξασφαλίζει τη γρήγορη και ανώδυνη διάνοιξη της ρίζας, αλλά και την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας – απονεύρωσης σε μια (1) και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε δύο (2) επισκέψεις.

Η διαδικασία της απονεύρωσης – ενδοδοντικής θεραπείας είναι χρονοβόρα για τον οδοντίατρο και για τον ασθενή, ο οποίος χρειάζεται να διαθέτει υπομονή και χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία με επιτυχία.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας το δόντι είναι ευαίσθητο
Αποφύγετε την μάσηση από εκείνη την πλευρά, ιδίως τις σκληρές τροφές, και ενημερώστε τον γιατρό αν φύγει το προσωρινό σφράγισμα
Είναι πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένα ενοχλήματα που μπορεί να οφείλονται:
● Σε ερεθισμό του χώρου γύρω από το δόντι, λόγω της θεραπείας ή
● Σε αναζωπύρωση παλαιάς μόλυνσης, που προϋπήρχε, αλλά βρισκόταν σε ύφεση με πόνο ή πρήξιμο.

Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:

1. Κάνετε πλύσεις του στόματος με ζεστό αλατόνερο ή χαμομήλι.
Το υγρό θα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, όσο εσείς το ανέχεστε, η διαδικασία των πλύσεων θα διαρκεί 5 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται κάθε 1 - 2 ώρες
2. Αν αντιληφθείτε την εμφάνιση πρηξίματος, βάλτε εξωτερικά στην περιοχή (στο δέρμα) πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα, κρατείστε το εκεί 5 - 10 λεπτά και επαναλάβετε κάθε 1 - 2 ώρες
3. Συμπληρώστε την αγωγή με θερμές πλύσεις του στόματος στα μεσοδιαστήματα
4. Αν πονάτε μπορείτε να πάρετε παυσίπονα δισκία, ένα ανά 4ωρο ή 6ωρο
5. Μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε στον οδοντίατρο, πιθανή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η πιθανότητα επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας υπερβαίνει το 90% και εξαρτάται κυρίως από την μορφολογία του δοντιού.
Ρίζες πολύ στενές, με έντονες κάμψεις και στροφές δεν επιτρέπουν την ικανοποιητική επεξεργασία και έμφραξη του εσωτερικού τους
Παράλληλα. ορισμένες φορές ο πολφός εμφανίζει παρακλάδια, τους λεγόμενους "παράπλευρους σωλήνες", οι οποίοι δεν είναι δυνατό να επεξεργαστούν.
Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις παρεμβαίνουμε χειρουργικά και σφραγίζουμε ανάστροφα το άκρο της ρίζας (ακροριζεκτομή - ανάστροφη έμφραξη).

ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί το γρηγορότερο η μόνιμη επανορθωτική εργασία, η οποία θα συμβάλλει στην διατήρηση του δοντιού σας για πολλά χρόνια.
Η τελική αποκατάσταση που κάθε φορά απαιτείται, εξαρτάται από τον βαθμό καταστροφής του δοντιού και μπορεί να είναι ένα απλό σφράγισμα, μια θήκη πορσελάνης, ένα επένθετο συνθετικής ρητίνης κλπ.