Άρθρα

Φρονιμίτες

Φρονιμίτες

Οι φρονιμίτες ή σωφρονιστήρες ή τρίτοι γομφίοι αποτελούν τα τελευταία δόντια της μόνιμης οδοντοφυΐας και εμφανίζονται στο στόμα μεταξύ 17 και 23 ετών, όταν δηλαδή τελειώνει η εφηβεία και ξεκινά η ενηλικίωση.

Ορισμένες φορές ωστόσο δεν ανατέλλουν καθόλου και παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι λόγω έλλειψης χώρου για την ανατολή τους.

 

Τι συμβαίνει όταν ένας φρονιμίτης είναι έγκλειστος ή ημιέγκλειστος;

Πρέπει να γίνει έλεγχος ώστε να βρεθεί η θέση στην οποία βρίσκεται, καθώς αυτή θα καθορίσει την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες δημιουργούν προβλήματα.

 
 

Ποια συμπτώματα φανερώνουν την ύπαρξη έγκλειστων ή ημιέγκλειστων φρονιμιτών;

 
  • Πόνος: ο οποίος συνήθως είναι έντονος.

  • Τοπική φλεγμονή: καθώς ανατέλλουν οι φρονιμίτες δημιουργούνται προσωρινές φλεγμονές, παρ’ όλα αυτά αν αυτές δεν υποχωρήσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα οι φρονιμίτες δεν ανατείλουν φυσιολογικά, τότε πιθανότατα είναι έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι.

  • Πρήξιμο λεμφαδένων: οφείλεται συνήθως σε λοίμωξη που έχουν προκαλέσει οι φρονιμίτες.

  • Άσχημη αναπνοή: οι έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες δεν καθαρίζονται σωστά και μπορεί να εμφανίσουν περιστεφανίτιδα μια φλεγμονή που προκαλείται από τη μόλυνση των ούλων γύρω από δόντια που έχουν ανατείλει μερικώς.

  • Πυρετός: λόγω λοίμωξης από την εμφάνιση περιστεφανίτιδας.

 

Γιατί προκαλούν πόνο οι φρονιμίτες;

Η περιοχή που βρίσκονται οι φρονιμίτες καθαρίζονται δύσκολα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια και μολύνσεις που εκδηλώνονται με πόνο, πρήξιμο και κακοσμία όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

 

Τι προβλήματα δημιουργούν οι έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες;

 
  • Δημιουργία πιέσεων στα μπροστινά δόντια με συνέπεια την απώλεια των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας.

  • Τερηδόνα και άλλα σοβαρά περιοδοντικά προβλήματα

  • Δημιουργία κύστεων

  • Δημιουργία βλαβών σε διπλανά δόντια

Πότε πρέπει να βγαίνουν οι φρονιμίτες;

Οι φρονιμίτες που έχουν πρόβλημα ή δημιουργούν προβλήματα σε διπλανά δόντια και στις γνάθους, πρέπει να αφαιρούνται.

 

Οι φρονιμίτες που δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα πρέπει να αφαιρούνται;

Οι φρονιμίτες που έχουν ανατείλει και λειτουργούν κανονικά δεν αφαιρούνται. Αυτοί που είναι έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι και δεν έχουν καμία συμμετοχή στη μάσηση καλό είναι να αφαιρούνται.

 

Είναι εύκολη η χειρουργική εξαγωγή των φρονιμιτών;

Η εξαγωγή των φρονιμιτών καλό είναι να γίνεται σε ζευγάρι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία για τον ασθενή. Οι εξιδεικευμένοι οδοντίατροι ολοκληρώνουν την επέμβαση γρήγορα και ανώδυνα και με τη λιγότερη μετεγχειρητική επιβάρυνση για τον ασθενή.